Du kan stadig nå at lave hjemmebrændte mandler til at fylde i juletræets kræmmerhuse og flettede hjerter. Det tager ikke så lang tid, og det eneste, du skal bruge er mandler, sukker og vand.
Karoline har stået for vores, men smeltet sukker er noget farligt stads, så mindre børn skal holdes på god afstand fra komfuret, mens brænderiet står på.
Ifølge kogekonen Camilla Plum findes der to “religioner” inden for brændte mandler: Lava og karamel.
Hvis du er til lava, tager du mandlerne af, når sukkeret har samlet sig som en grynet masse omkring mandlerne.
Er du til karamel – som vi er – venter du til sukkeret er smeltet og har lagt sig som et skinnende lag.
Brændte mandler
(et stort glas)
- 250 g mandler
- 2,5 dl vand
- 2,5 dl sukker
- 1 spsk. stødt kanel
- Læg et stykke bagepapir klar ved siden af komfuret.
- Bland vand, sukker og mandler på en pande og opvarm ved forholdsvis høj temperatur under konstant omrøring.
- Bliv ved med at røre, mens vandet fordamper, så sukkeret lægger sig som en grynet masse omkring mandlerne.
- Fortsæt omrøringen mens sukkeret smelter og fordeler sig som et skinnende lag på mandlerne. Her gælder det om at holde tungen lige i munden og have lidt is i maven – vent til alt sukkeret er smeltet og tag så straks mandlerne af varmen og hæld dem ud på bagepapiret. Får mandlerne for længe, brænder de på.
- Brug to gafler til at fordele mandlerne med to gafler, så de ligger i et lag. Ligger de i bunker, er de næsten umulige at skille ad, når sukkeret er stivnet.
- Lad mandlerne afkøle helt, skil dem fra hinanden og opbevar dem i en lufttæt beholder.
Rigtig glædelig jul og god appetit!