Her i huset har vi talt om, at det er vigtigt at alle hjælper til – både børn og voksne – fordi det giver tid og overskud til at lave sjove ting sammen. Nogle gange er det en kildekamp eller et spil ballon-volley i vores lange gang, andre gange er det en tur i biffen eller svømmehallen.
For os har det fungeret at indføre et Pligtskema. I skemaet står der forskellige ting, som børnene kan hjælpe med, f.eks. at være med til at lave mad eller at lægge sit tøj til vask eller på plads, når man tager det af om aftenen.
Der bliver hængt et nyt skema på køleskabet hver uge. Hver gang børnene hjælper til, kan de sætte et X i skemaet, og når de har sat 10 krydser, er deres lommepenge sikret. Hjælper de derefter med flere ting, sætter de hver gang et X i Krydsbanken, og når den (efter nogle uger) er fyldt, laver vi et eller andet sammen, som vi har valgt i fællesskab. Vi har f.eks. været ude at bowle, i svømmehallen, i teatret og i biografen. Næste gang Krydsbanken er fyldt, skal vi på Rasmus Klump Restaurant og spise pandekager.
Herover kan du se et eksempel på et Pligtskema efter en uge.
22 af krydserne i Krydsbanken er overført fra tidligere uger, og de sidste 8 krydser har børnene optjent i denne uge. Alle 30 krydser overføres så til den nye skema, inden det hænges op – og jagten på mindst 10 nye krydser går i gang.
Vi synes ikke, at ekstra hjælp skal udløse flere lommepenge, i stedet forsøger vi at vise børnene, at når de hjælper til, så får vi alle sammen mulighed for at lave noget sjovt sammen.
De fleste af de pligter, vi har valgt at sætte på skemaet, er ting, som det er naturligt og nemt for børnene selv at gøre, f.eks. at tage deres madkasse op af skoletasken og sætte den i opvaskemaskinen.
Vi har prioriteret, at det er vigtigere, at pligterne bliver gjort, end at de føles som pligter. Resultatet har været, at der nærmest er gået sport i at samle krydser – og
når alle børn er puttet om aftenen, er det faktisk rigtig dejligt, at man ikke skal gå huset rundt og samle tøj sammen eller finde madkasser.
Det har også været vigtigt, at det er praktisk muligt for børnene at gøre pligterne på skemaet, f.eks. tømmer vi opvaskemaskinen om morgenen, mens de spiser morgenmad. Derfor er det ikke et punkt på skemaet i vores familie, men det kan det sagtens være på andres skemaer.
Nogle af pligterne skifter vi sommetider ud. Om efteråret kan man f.eks. få et X for at hjælpe med at samle æbler i haven (1 spand = 1 X).
Pligterne kan selvfølgelig også skiftes ud i takt med, at børnene bliver ældre og kan flere ting. Tag børnene med på råd – de har ofte mange gode idéer til, hvad de kan hjælpe med.
Her får du vores Pligtskema – klik på det for at downloade, udskifte med jeres egne billeder, navne og pligter.
Skriv endelig en kommentar, hvis I har en anden god måde at hjælpe hinanden på, eller nogle opgaver/pligter som vil være gode at have med på skemaet.
[…] “Hov, det er jo os!” Cirka sådan lød det, da Dennis og Anton sad og så “Alle for to” på dvd den anden aften. Og ganske rigtigt – 23 minutter og 18 sekunder inde i filmen sidder Jonatan Spang ved en computer i en børnehave, og på opslagstavlen bag ham hænger Storbyfarmens pligtskema. […]
[…] i Go’ Aften Østjyllands serie “Hovedet på Bloggen”. Denne gang fortalte jeg om Pligtskemaet, som vi har haft god gavn af her i […]
[…] store børn er blevet større, og derfor er det nu på tide at opgradere Pligtskemaet, så det passer til dem. Vi spurgte dem faktisk, om vi skulle droppe det, men de kan godt lide, at […]
hvor er det smart! tak fordi du vil dele skemaet
Selv tak – jeg håber, I bliver glade for det 🙂
[…] er “Ordne kaninbur” kommet med på Pligtskemaet. Aftalen er, at en af de store børn SKAL have kaninbur-krydset i de uger, hvor de er her, og hvis […]
Jeg læste om pligt-skemaet herinde fordi Sidse ( min søster ) havde kommenteret på det på facebook.
Nu har jeg downloadet det og imorgen starter vi med det.
I vores familie er i ikke så godt til at holde fast i sådanne aktiviteter men jeg håber dette skema kan hjælpe.
@Mette: Held og lykke med pligtskemaet. Størrelsen på Krydsbanken kan ændres, hvis børnene synes, der går for lang tid, før I skal lave noget sjovt. Det kan også give ekstra motivation at give et ekstra X i banken en gang imellem – hvis de f.eks. har været med til at lave mad en dag, hvor menuen krævede lidt ekstra. God fornøjelse 🙂
@Malene: Ha ha ha, jamen det sjoveste er jo også at sætte X’erne 🙂 Hvilke opgaver kan man klare, når man er 4 (snart 5) år? Det vil være meget fedt at høre, hvordan skemaet bliver brugt til børn i forskellige aldre.
Jubii…fed ide.. Vi har lavet et udprint af pligtskemaet. og ungerne er faktisk vilde med den. Dog er Clara på 4 snart fem lidt fligtig med sine krydser når vi ikke ser det ;o)
Og super tak for din super gode inspiration til os andre!!
@Dorte: Ha ha – så er flittige børn dyre i drift. Måske havde det været bedre at love en fordobling i 2. måned for ligesom at holde gang i flittigheden?
Og for en god ordens skyld vil jeg lige nævne, at Charlotte og Sidse ikke er to sider af min skizofrene personlighed. Grunden til, at mit billede pryder deres kommentarer, er, at de har skrevet dem på min Facebook-side og så er de blevet importeret hertil. Den funktion slår jeg vist lige fra igen 🙂
Den er hermed downloadet til senere brug:-)
Godt system. Vi prøvede en overgang med at sætte en pris på alle opgaver – ud med skraldespand: 5 kr, slå græs: 20 kr osv og så for motivationens skyld i starten lovede vi at doble deres beløb for den første måned. Det blev en dyr måned… ;-). Desværre er vi ikke så gode til at fortsætte sådan nogle aktiviteter, men det er god inspiration du giver.
Det er altså bare en super god side med masser af opdateringer! 🙂