Brød bagt i gryde – bedre end Emmerys!

Der dufter ekstra lifligt her i huset disse dage. Dennis fik en flot støbejernsgryde i julegave og har siden brugt den flittigt til at bage brød i – og det kan altså varmt anbefales!

Ved at bage brødet på denne måde, får det præcis den tykke, sprøde skorpe og seje, luftige indre, som mange bagere tager en formue for.

Brødet holder sig frisk i flere dage (selvom skorpen så ikke længere er sprød) og er perfekt til sandwich og madpakker. Det vil også være superflot at stille på en buffet eller servere til en lækker forret.

Dennis har allerede bagt forskellige brød, men det største hit har været denne opskrift fra tante Guddie, der også inspirerede ham til at ønske sig støbejernsgryden i første omgang. Dette brød kræver dog, at du har en røremaskine eller en foodprocessor (eller meget stærke og udholdende armmuskler!)

Brød bagt i støbejernsgryde
(4 liters gryde)

  • 3-4 skiver rugbrød + 3 dl vand
  • 3 ½ dl koldt vand
  • 25 g gær
  • 1 dl havregryn
  • 1 ½ tsk salt
  • 1 spsk honning
  • Ca. 700 g hvedemel
  • En støbejernsgryde (ca. 4 liter)
  1. Rugbrød og vand koges til øllebrød, som afkøles (det fungerer ligesom surdej). 
  2. Rør gæren ud i 3-4 dl koldt vand i en røremaskine.
  3. Tilsæt havregryn, salt, honning og øllebrød.
  4. Rør til sidst melet i og lad maskinen køre i ca. 10 minutter (vi giver den 2 x 5 minutter på vores foodprocesser).
  5. Lad dejen hæve i 40 minutter.
  6. Stil gryden i ovnen, imens den opvarmes til 230 grader (varmluft).
  7. Hæld dejen i gryden og bag den 30 minutter med låg.
  8. Tag låget af og lad brødet bage yderligere 15 minutter uden låg.
  9. Vend brødet ud af gryden og lad det afkøle på en rist i mindst 30 minutter, før du skærer af det. Ellers klasker det lidt sammen.

CarlVictorgryde

Hvis du ikke har en støbejernsgryde i forvejen, kan det være en dyr investering. Men vi har fået denne smukke 4 liters gryde af mærket Carl Victor, som koster bare 459 kr. på Tretti.dk. Det er en god investering, som også kan bruges til simreretter og andre lækkerier.

Rigtig god bagelyst!

Print Friendly, PDF & Email

14 Replies to “Brød bagt i gryde – bedre end Emmerys!”

  1. Hej bager. Jeg har nu i mere end 1 1/2 bagt grydebrød efter din opskrift. Jeg skærer brødet over og lægger den ene halvdel i fryseren.De seneste 3 gange er brødet blevet klistret ca i midten, efter at vi har spist af det et par dage. Mvh Åse Hansen

    1. Svar udbedes

  2. Pernille Bentsen siger: Svar

    Hej anneline

    Tak for nogle gode opskrifter har afprøvet flere af dem… Müslibarer og næste er den lyserøde lille sunde dessert;-)

    Jeg har dog flere gange bagt dit brød i gryde og svært imponeret!! (Det har gæsterne også været).
    Nu sidder jeg og lure på, om du har prøvet at lave den om til boller? Jeg er vild med alt ved opskriften. Elsker de Simple ingredienser man altid har i skabene og den korte hævetid, samt du ikke har hænderne i dejen;-)!! Det eneste minus er brødets form, det ville være mere praktisk med boller til evt madpakken eller skovturen i vores familie:-D.

    Tror du hvis man puttede dem på bagepladen med skeer som boller efter de 40 min og lod dem hæve op i ovnen mens den bliver varm og bager dem færdigt, at det ville fungere??

    Jeg er ny i brødbagningsverdenen, så må forhøre mig hos nogen som har eksperimenteret lidt mere end mig:-D

    På forhånd tak

    1. Hej Pernille. Dejligt, at du kan bruge opskrifterne 🙂 Vi har ikke selv prøvet at bage grydebrødet som boller, men jeg har spurgt husets grydebrødsmester (min mand Dennis), og han synes det lyder som en supergod idé! Hans råd lyder, at bage bollerne på en pizzasten (hvis du har sådan en) og pensle dem med en blanding af olie og vand (det giver lidt af den samme sprødhed til skorpen).
      Sæt pizzastenen i den kolde ovn og varm den op til 225 grader (alm. ovn). Sæt bollerne på et stykke bagepapir på en bageplade og træk dem herfra over på pizzastenen, når ovnen er varm.
      Hvis du først sætter pizzastenen ind i ovnen, når den er varm, risikerer du, at stenen knækker.

      Du kan også prøve at sætte bollerne på stenen (husk bagepapir) og lade dem hæve i ovnen, mens den varmer op – ligesom du selv foreslår. Men så skal de nok kun have 5 minutter, når ovnen er varm, så det kræver, at man er lidt over dem 🙂

      Lyder i hvert fald som en spændende eksperiment – og lur mig, om det ikke også bliver afprøvet herhjemme.
      Del endelig resultatet – grydebrødsboller i madpakken lyder som et verdensklasse hit!
      Kh. Anneline

  3. Hej Anneline,
    Har i behandlet jeres gryde med noget inden i tog den i brug? Jeg har selv bagt grydebrødet mange gange i en normal stor gryde med glaslåg og resulatet er altid blevet godt. Gryden var dog alt for stor, så jeg købte den samme støbejernsgryde som i bruger. Men her brænder brødet fast og det tager mig laaang tid at få brødet ud og få den ren igen. Jeg har endnu ikke fundet ud af hvad der går galt, da der går lang tid før jeg samler energi til at prøve igen. Der kommer jo intet andet end arbejde ud af det. Har i nogle bud? I strør ikke mel i gryden inden dejen kommer i vel?
    Sommerhilsener
    Torben

    1. Hej Torben.
      Øv, det lyder godt nok irriterende! Vi har ikke behandlet vores gryde og drysser den heller ikke med mel. Men gryden har i sig selv en ret glat overflade indeni – altså overfladen er nubret, men alligevel glat (ikke ru) at røre ved (håber det giver mening).
      Det går jeg ud fra, at din gryde også er? Ellers kan det jo være en fabrikationsfejl.

      Husk at gryden skal stå i ovnen, mens den varmer op – jeg forestiller mig, at dejen får et varmechok (ligesom kød på en grill) og derfor ikke sætter sig fast.
      Måske skal din ovn være endnu varmere – du kan jo prøve at skrue den op til 250 grader.

      Det kan også være, at din dej er meget våd? Vores dej er sådan, at man næsten kan løfte den fra skålen over i gryden, men så vil man få meget fedtede fingre (så det er nemmere at vende røreskålen og skrabe den ud med en dejskraber – men den er heller ikke så tynd som f.eks. foccaciadej).
      Når det er bagt “plopper” det lige så fint ud på bageristen, når man vender gryden rundt.

      Håber de lidt kryptiske forklaringer giver mening, og at du kan finde fejlen. For det er da ærgerligt, at du har investeret i en dyr gryde, som så ikke fungerer til det formål, du har købt den til.

      Sommerhilsner fra Anneline

    2. Jens Willeberg siger: Svar

      Hej Torben
      Det er en god ide at smører gyden ind i olie, og lade den stå i 24 timer.
      Derefter tørres overskydende olie af med en klud eller lign.
      Nu er din støbejernsgryde mættet i et stykke tid. Nu vil dit brød ikke brænde
      Fast. Hvis det ikke hjælper , kan du bruge sprayfedt, inden du hælder dejen i gryden. Held og lykke.
      Hilsen Jens

      1. Tak for det supergode tip, Jens. Det vil jeg også huske, hvis vores egen gryde begynder at drille.
        Sensommerhilsner fra Anneline

  4. Mette Antonisen siger: Svar

    Jeg har lige fået en stegeso i keramik,
    og den har jeg prøvet at bage brød i med stor begejstring, skal da også prøve din opskrift, og skal da også prøve at kaste mig ud i bruge min bradepande som låg til flutes

    1. Hej Mette. Jeg glæder mig til at høre om resultatet med keramik-bagning 🙂 Jeg har ikke selv erfaring med at bruge stegeso, men Samvirke har haft et tema om det, så du kan evt. finde lidt inspiration her: http://samvirke.dk/mad/raad-og-tips/brug-stegesoen-skyd-genvej-saftig-kraftig-mad.html
      God fornøjelse med den i hvert fald!
      Mange hilsner Anneline

  5. Her er det stegesoen i ler, der agerer bageovn. Det har vist sig, at uanset hvilken dej der klaskes i den, så bliver resultatet vellykket, med flot ophævning og lækker glassprød skorpe.
    Til bagning af flûtes har jeg så hittet på at bruge en dyb bradepande som låg til bagepladen….. vupti !!! – Bedre end hos de fleste bagere (har altid syntes at Emery’s var lidt mere end bare gennemsnitsopreklameret)
    Faktisk har en måneds tids eksperimenteren resulteret i at det nu faktisk næsten kan være ligegyldigt hvilket mel der bliver brugt i hvilke kombinationer (dog giver højt proteinindhold jo langt den bedste krumme). Bliver brødet bagt under låg 2/3 af tiden, så får man et formidabelt resultat. Nå ja…. fordej til flûtes er at foretrække….. Næste forsøg bliver med muffins -brød i små terracotta-urtepotter…

    1. Smart tænkt, at bruge bradepanden som låg. Det skal helt sikkert testes af her i huset!

  6. […] du har en støbejernsgryde, kan du bage verdens bedste grydebrød. Og har du ikke, kan du i stedet bage disse dejlige øllebrødsboller, der smager ret meget som […]

  7. Tina munkholm siger: Svar

    Hej Anneline!
    Herhjemme bager vi også grydebrød – og det smager bare så godt! Og det er også nemt :-).
    Knus!

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.