Der kan være ret kaotisk i en børnefamilie sidst på eftermiddagen. Alle er lige kommet hjem, blodsukkeret er lavt, indkøbsposerne skal pakkes ud og maden skal på bordet i en ruf, før stressniveauet falder og humøret stiger.
Herhjemme har vi en skik, som giver lidt mere ro. Når børnene kommer hjem får de hver sin “Salatskål” med frugt, grønt, nødder og nogle gange lidt ekstra guf i form af en riskiks eller en ostehaps. Den tradition var allerede indført, da jeg flyttede ind, og jeg synes måske, at det lød lidt tosset at servere mad for børnene lige inden aftensmaden – men jeg fandt hurtigt ud af, at det simpelthen er genialt.
For det første giver det børnene mulighed for at lande og slappe af – præcis ligesom vi voksne har brug for efter en lang dag på jobbet. Lad børnene tage skålen med ind på deres værelse eller kigge i en bog, imens de spiser. Ja, for min skyld må de sidde og se lidt tv eller spille computer i en halv times tid, hvis det er der, de kobler bedst af.
For det andet får de stillet den værste sult, hvilket direkte kan aflæses på deres humør og tolerancetærskel.
For det tredje er der ingen skænderier a la “husk nu at spise dine grøntsager” over aftensmaden, for vi ved, at deres vitamindepoter er blevet fyldt på forhånd. Har de ikke spist hele salatskålen, inden vi sætter os til bords, tager de resten med og spiser under maden.
Det sjove er, at deres kammerater (som ifølge deres forældre ellers fornægter frugt og grønt) selv efterspørger salatskålen, når de kommer med hjem fra skole.
Og ja, det tager lidt tid at skære frugt og grønt i mundrette bidder, men når man ser ungernes grøntsagsglæde og slipper for sure miner og utålmodige, sultne børn, der kredser omkring køkkenet, mens man febrilsk forsøger at få frikadeller, ris og ærter til at gå op i en højere enhed, så er det arbejdet værd, og som alt andet bliver det hurtigt en vane.
Idéer til salatskålen kan være:
- Gulerødder i stave
- Agurker i skiver eller stave
- Peberfrugt i ringe eller strimler
- Æbler i både
- Kiwi – ½ med teske eller skrællede kvarte med en tandstik
- Fersken eller blommer i både
- Klementin eller kvarte appelsinstykker med skræl
- Banan
- Vindruer, rosiner eller anden tørret frugt
- En skorpe, riskiks, kanelknækbrød eller hjemmebagt knækbrød
- 5-10 mandler, peanuts, cashewnødder eller andre nødder
- Ostehaps
- Nogle Havrefras eller Kellog’s K
God fornøjelse!
[…] Selvom jeg synes, vi er gode til at spise frugt, så sker det af og til, at der ligger et par bananer i frugtskålen, som er blevet overmodne og har fået et par brune pletter, som får børnene til at vrænge på næsen, hvis man vil servere dem i en frugtskål. […]
[…] fordi vi tænkte, at de ville være et godt alternativ til riskiks og knækbrød i børnenes salatskåle. Men for det første smuldrer de helt vildt, og for det andet smager de virkelig […]
[…] Her første gang fortæller jeg om, hvordan man undgår ulvetimen. Jeg tager udgangspunkt i et blogindlæg, der blev bragt her på siden i april sidste år, og som du kan læse eller genlæse HER. […]
Det er uden tvivl en ide jeg tager med mig til den dag jeg skal have børn!! 🙂