I sommers kunne vi plukke over et kilo store, modne solbær fra vores solbærbusk. En del blev spist og resten blev skyllet og renset, inden de kom en tur i fryseren. Og forleden blev de så forvandlet til sødt og smagfuldt solbærsyltetøj.
Her i huset er solbærsyltetøjet blevet nydt i stor stil på Dennis’ nybagte grydebrød – mums!
Det var Fridas ønske, så selvfølgelig skulle der være et par børnevenlige glas. Men solbær og mørk rom klæder nu også hinanden ualmindelig godt, så vi lavede også en voksen-variant ud af samme omgang.
Den kraftige smag af sol og sommer (med eller uden rom) er helt fantastisk i pandekager med is, sammen med brie eller anden ost.
Solbærsyltetøj – med og uden rom
(3-4 glas)
- 750 g solbær
- 500 g sukker
- 1 ½ tsk rød Melatin
- ca. ½ dl mørk rom
- Atamon (til at skylle glassene i)
- Friskplukkede solbær skylles og pilles af stilkene. Frosne solbær er forhåbentlig renset på forhånd 🙂
- Kom solbær og sukker (gem ca. 1 spsk) i en gryde og varm langsomt op ved svag/middel varme. Rør undervejs og tilsæt evt. en sjat vand, hvis du er bange for, at det brænder på.
- Kog ved svag varme i ca. 10 minutter.
- Bland det sidste sukker med 1 ½ tsk Melatin. Tilsæt blandingen og kog videre i 2 minutter.
- Tag gryden af varmen og hæld halvdelen af syltetøjet på skoldede og Atamon-skyllede glas.
- Tilsæt rom i resten af syltetøjet og rør rundt, inden det også hældes på glas, der er skoldede og skyllet med Atamon.
- Sæt låg på, mens syltetøjet stadig er varmt. Tør glassene af med en ren, våd klud. Tjek at låget slutter tæt – så kan syltetøjet holde sig i månedsvis (men så længe får det sikkert ikke lov at stå …)
Tip!
Flydende Atamon kan købes i de fleste supermarkeder. Bland en hættefuld Atamon i 1 dl varmt vand og hæld det i et renvasket syltetøjsglas. Sæt låget på og ryst. Hæld Atamon-blandingen over i næste syltetøjsglas, sæt låg på og ryst. Gentag til alle glassene er skyllet i Atamon.